Într-una din plăcutele plimbări în jurul localității Râșca, am întâlnit o ciupercă cu un aspect
deosebit. E vorba de ciuperca “caracatiță” sau “degetele diavolului”. Originară din Tasmania și Australia, a fost aclimatizată
și în Europa. Se pare că sporii i-au fost aduși în Europa, la începutul
Primului Război Mondial, pe tălpile soldaţilor australieni sau în furajul
cailor. Dar cea mai răspândită ipoteză este că au ajuns în Franţa odată cu lâna
importată din Australia, la una dintre fabricile de filatură din Munții Vosges,
fiind semnalată pentru prima dată de un turist, în 1913; în America de Nord a
fost depistată prin anii 1980, fiind ”importată” pentru aspectul său …
ornamental !
Crește în sezonul cald, din iulie
până în septembrie, în general solitar, în zone cu umbră din păduri sau
parcuri.
În stadiul inițial are aspectul
unui ou, cu un diametrul de 2-3 cm, din care se dezvoltă 4-6 brațe roșietice,
acoperite cu puncte negre. Are
un miros puternic, respingător, de carne stricată. Acest miros atrage însă
muștele, asigurându-se astfel răspândirea sporilor.
Aspectul său, deosebit de al altor ciuperci, culoarea și mirosul, fac din Clathrus
archeri una dintre cele mai interesante
ciuperci.
Deși nu s-a dovedit toxicitatea sa, nu cred că cineva ar avea curajul de a o
consuma. Dacă "ouăle" se consumă în unele țări, fiind considerate o delicatesă, nici nu mă gândesc ce reacții ar provoca doar mirosul ei, nicidecum consumul acesteia.
www.muntesiflori/ciuperci/
Interesant este și acest filmulet https://www.youtube.com/watch?v=oPJ10eXc9bY
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu